برتولت برشت
اوایل این هفته ناسا اعلام کرد قرار است نشست خبری مهمی عصر دوشنبه (به وقت ایران) برگزار کند تا در آن از یکی از رازهای مریخ پرده بردارد. با اعلام این خبر، گمانهزنیها در میان کارشناسان در خصوص ماهیت این خبر آغاز شد. برخی اعلام خبر پیدا شدن نشانههایی از حیات در مریخ را در این نشست خبری محتمل میدانستند.
سرانجام این نشست با حضور دانشمندان برجسته ناسا که پیشتر مطالعاتی در خصوص وجود آب در مریخ داشتند، برگزار شد. آنها در مقابل خبرنگاران و دوربین های تلویزیونی اعلام کردند مدارک قطعی از جاری شدن آب بر سطح مریخ پیدا کرده اند.
این درحالی است که براساس مطالعات پیشین به نظر می رسید در گذشته ای بسیار دور آب مایع بر سطح سیاره سرخ جاری بوده است و اکنون جز کلاهک های یخی در قطب های شمال و جنوب و مقادیری از یخ آب که عمدتا در زیر سطح مریخ در نواحی قطبی است، اثری از آب مایع در این سیاره دیده نمی شود.
در حال حاضر هفت دست ساخته رباتیک در مدار و سطح مریخ مشغول بررسی، تصویربرداری، نمونه برداری و ارسال داده های گوناگون به زمین است. با بهره گیری از این اطلاعات مطمئنیم که مریخ در گذشته های دور دریاها و رودخانه های متعددی بر سطح خود داشته است. دانشمندان می گویند بروز تغییرات اقلیمی به دلایلی که هنوز چندان شناخته شده نیست، به از بین رفتن این منابع آبی در سطح مریخ منجر شده است.
مدت ها پیش مدارگرد اکتشافی مریخ (MRO) با تلسکوپ نیم متری دقیق HiRISE رگه های تیره ای بر لبه های دیواره گودال های مریخی ثبت کرده بود که چیستی آن همواره برای دانشمندان سوال برانگیز بود. آنها می دیدند در طول بهار و تابستان مریخی این رگه ها به وجود می آید و گسترش می یابد، سپس در فصل های پاییز و زمستان از بین می رود.
حدس دانشمندان این بود که آب مایع باید چنین ساختارهایی را ایجاد کند، اما مدارک کافی برای اثبات این ادعا نداشتند.
اکنون ناسا اعلام کرده است طیف سنجی این مناطق نشان می دهد آب شور غلیظ حاوی نمک و انواعی از ترکیبات شیمیایی، در دماهای به نسبت سرد مریخ (از حدود 70- تا 24 درجه سانتی گراد بالای صفر) جاری می شود. دانشمندان می گویند این آب حاصل ذخیره های زیر سطح مریخ یا رطوبت هواست .
این کشف، امید به پیدا کردن نخستین نشانه از حیات در مریخ را قوت بخشیده است و بدون شک بر آینده اکتشافات در سیاره سرخ اثرگذار خواهد بود.
منبع: جام جم آنلاین
پاسکال