مجموعه:سلامت
تاریخ:1394/09/02
مغز: کامپیوتر اصلی و پیچیدهترین اندام بدن. مغز رییس تمام عملکردهای ما است، که با به کارگیری بیش از ۸۰ میلیارد عصب این عملکردها را اداره میکند. مهم است که از این اتاق فرمان به خوبی مراقبت کنیم تا از یک زندگی طولانی همراه با تندرستی و سلامت روانی اطمنیان حاصل کنیم.
ما با انجام دادن این ۸ کار به مغزمان آسیب میزنیم:
۱. صبحانه نمیخوریم.بسیاری از آدمها یا صبحانه نمیخورند، یا غذاهایی قندی فاقد مواد مغذی میخورند که باعث افزایش ناگهانی انسولین خون میشود، و باعث میشود برای هر کاری احساس سستی و بیانگیزگی کنند. از سبزیجات و میوههای رسیده، کامل، و تازه یا نشاستهها استفاده کنید تا انرژی مورد نیاز بدنتان را تامین کنید.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از نشریه بازده، هر صبح هنگامیکه از خواب بیدار میشوید، مطمئن شوید صبحانهای مغذی، مثل یک اسموتی میوهای، خوراکی حاوی بلغور جو دو سر، میوهی کامل، یا شاید یک آبمیوهی سبز، دارید. اگر همهی ویتامینها و مواد معدنی ضروری در جریان خونتان وجود داشتهباشد، به شما انرژی لازم را میدهد تا از پس همهی کارهای روزانهتان بر بیایید، و به کنترل سطح قند خونتان نیز کمک میکند.
۲. ورزش نمیکنیم.همهی ما از فواید ورزش برای جسم و سلامتمان آگاه هستیم. مغز را هم مانند همهی عضلات دیگر بدن در نظر بگیرید. اگر بدن برای مدت طولانی بیحرکت باشد، عضلات سخت و دردناک میشوند. این واقعیت درمورد مغز هم درست است. هرچه مدت طولانیتری از ورزش خودداری کنیم، مدت بیشتری طول میکشد تا دوباره به تناسب برسیم. هم ورزش جسمی و هم ورزش ذهنی برای مغز مفید است. حداقل روزی ۱ بار با ورزش کردن خون را به گردش دربیاورید و سپس مغزتان را به چالش بکشید. مطالعه کنید، یک مستند تماشا کنید، یا یک گفتوگوی انگیزشی داشتهباشید. بیاید برای یادگیری چیزهای جدید کنجکاوی کنیم و در این فرآیند مغز را ورزش دهیم.
۳. مغزمان را با انبوه اطلاعات پر میکنیم.اطلاعات همهجا هست. در گوشیهایمان، در رادیو، در رایانههایمان، و حتی روی مج دستمان. هیچ چارهای جز خواندن، تماشا کردن، یا گوش کردن این انبوه اطلاعات اضافی نداریم. مشکل خود اطلاعات نسیت؛ مشکل این واقعیت است که مغزمان فقط میتواند حجم خیلی کمی از این اطلاعات را در حافظهی کوتاهمدت نگهداری کند. میدانیم هروقت مقالهای را میخوانیم مجبوریم بخشی از اطلاعات قبلی را از دست بدهیم تا برای اطلاعات جدید جا باز کنیم. و وقتی اطلاعات مهم را از دست میدهیم تا برای "اخبار" جا باز کنیم، به خانواده و کارمان زیان میرسانیم. باید هدفمان این باشد که اطلاعات بهدردبخور را تفکیک و ارزشیابی کنیم تا با مغز انباشته از اطلاعات اضافی مواجه نشویم.
۴. چندوظیفهای عمل میکنیم.درست مانند اطلاعات انباشته، چندوظیفهای بودن هم باعث میشود مغزمان با حالت خستگی و فرسودگی مواجه میکند، در این حالت بهرهوری تقریبا غیرممکن است. در بسیاری از موقعیتهای کاری، اینکه همزمان بتوانیم چند گوی را در هوا نگهداریم نشانهی موفقیت است. کمکم همه دارند پیمیبرند چندوظیفهای بودن منجر به کار بهتر یا بیشتر نمیشود. به مغزتان استراحت بدهید و تک وظیفهای باشید تا راحتتر بتوانید راهتان را به سوی قله هموار کنید.
۵. سیگار میکشیم.
این واقعیت که سیگار برایتان بد است نباید شگفتآور باشد. هرچیز که میزان اکسیژن بدن را کاهش دهد برای مغزمان بد است. سیگار فقط روی مغز و ریهها اثر نمیگذارد؛ بلکه روی بخشهای دیگر بدن که سلامت مغز را حفظ میکنند نیز اثرگذار است، از جمله عروق کاروتید که خون و اکسیژن را به مغز میرساند.
۶. به اندازهی کافی آب نمینوشیم.بر اساس گزارشی از سیبیاس، متاسفانه هر وقت صحبت از آب میشود، ۷۵ درصد امریکاییها از کمآبی مزمن رنج میبرند و این آماری هولناک است.
با توجه به اینکه ۶۰ درصد بدنمان، ۷۵ درصد عضلات، و ۸۵ درصد مغزمان از آب تشکیل شدهاست، نباید کمآبی را دستکم بگیریم. کمآبی میتواند روی بسیاری از عملکردها و بخشهای مختلف بدن اثر بگذارد، و شما را با احساس سستی، بیماری، و به بیان ساده خستگی مواجه کند.
بر اساس مقالهای در وبامدی(webmd.com) متخصصان میگویند لزومی ندارد آدمها حتما روزی ۸ لیوان آب بنوشند، بلکه به ازای هر کیلیوگرم وزن ۳۰ تا ۶۰ میلیلیتر آب بنوشید.
آبوهوا میزان ورزش نیز در محاسبه میزان نیاز روزانهی شما به آب دخیل هستند. اگر در آبوهوای خیلی گرم زندگی میکنید و اغلب در فضای باز ورزش میکنید، بیشتر از مقدار توصیهشده به آب نیاز دارید. اگر در آبوهوای خنکتری زندگیمیکنید واغلب کمتحرک هستید، میزان آب مورد نیاز بدنتان حداقل میزان توصیهشده است.
۷. خوشحال نیستیم.متاسفانه منفیبافی روی مغز تاثیر دارد. وقتی مغز خوشحال است اندورفین ترشح میکند، هنگامی که ورزش میکنیم نیز همین اتفاق میافتد. این هورمون بهطور طبیعی استرس و درد را تسکین میدهد. باعث میشود نسبت به خودمان احساس خوبی داشتهباشیم، و به همین سبب بیشتر احساس خوشحالی بکنیم. هر روز کاری را فقط برای خوشی انجام دهید. وقتی سرزندگی و خلاقیت را در خودمان پرورش میدهیم، نیازهای مغزمان را تامین میکنیم تا بتواند در مواجهه با سختیها کمکمان کند.
۸. نمیتوانیم خواب شبانهی خوبی داشتهباشیم.هنگامیکه میخوابیم، عملکردهای مهم مختلفی در حال فعالیت هستند. بدنمان نهتنها استراحت میکند، بلکه خودش را نیز ترمیم میکند. هنگام خواب، ترمیم عضلات، تثبیت حافظه، و همچنین ترشح هورمونهای مختلف مربوط به رشد، اشتها و فعالیتهای مهم دیگر در حال انجام است. هنگامیکه پس از یک خواب خوب شبانه بیدار میشویم احساس آرامش و طراوت میکنیم، آمادهایم با روز و آنچه همراه دارد روبهرو شویم. اگر خواب شبانهی بیکیفیتی داشتهباشیم تفاوت را به خوبی حس میکنیم، چون برای تصمیمگیری و حفظ هوشیاری تقلا میکنیم.
منبع: اقتصاد